vakantie
freelance
doei

De dilemma’s van de vakantievierende freelancer

Zou ik het kunnen? Die laptop thuislaten. Mailtjes en vragen negeren. Of moet het gewoon, dat niet werken tijdens mijn vakantie? Voor mezelf, voor mijn gezin. Feit is dat ik van werkgevers ook niet wilde dat ze me tijdens mijn vakantie lastigvielen. Dat wil ik het van mezelf ook niet. Tijd om mezelf wat moed in te spreken.

Als freelancer heb je nooit echt vakantie. Het hoofd tolt altijd door. Een werkdag begint zelden om 08.30 uur en eindigt zelden om 17.00 uur. Weekend? Haha. Je krijgt geen vakantiegeld, laat staan vakantiedagen. En toch vinden we het – doorgaans – leuk, dat freelancen. Vooral als je leert om onzekerheid in al zijn facetten op de koop toe te nemen.

Deze zomer vier ik mijn eerste vakantie als freelancer. Mijn eerste besluit is meteen rigoureus. Geen laptop mee en geen wifi-in-het-buitenland-abonnement. Alleen mijn mobiel gaat mee, just in case.

FOMO

Ik ken mezelf veel te goed. Zodra ik een verbinding bespeur, klap ik de laptop open en check meteen mijn mail. FOMO. Lees vervolgens over een klusje of een noodgevalletje van iemand die niet weet dat ik in het buitenland zit. Raak in lichte paniek, want ik wil altijd goed doen en de mens helpen. Zo zit ik in elkaar.

Een prima eigenschap om te hebben, behalve als ik eigenlijk niet beschikbaar ben. Dat gaat knagen. Mijn brein kan een dergelijke tegenstelling niet aan. Want tja, ik vind namelijk wel dat ik er zou moeten zijn. Mijn gezin draait vervolgens met de ogen, terwijl ik naar excuses graaf. Maar dit, maar dat, en hierom en daarom. Sorry jongens, geen Grand Canyon morgen, papa moet even een klusje klaren. Of ga anders lekker met mama. Leuk toch?

Nou nee.

Het even niet bereikbaar zijn is essentieel voor elke creatieve freelancer. (Sterker nog, het is essentieel voor elke freelancer, werkgever of werknemer.) Afstand nemen brengt je uiteindelijk een stuk dichter bij jezelf dan als je voortdurend op je tenen moeten lopen. We weten allemaal dat je brein van rust, afstand en nieuwe omgevingen veel effectiever en efficiënter wordt. Even niks doen is de beste kwaliteitsimpuls die je maar bedenken kunt. Dat is letterlijk en figuurlijk in het voordeel van iedereen.

Vakantie is dus geen luxe, het is de leukste noodzaak die er is. En dat is geen excuus. Dat is gewoon zo.

Stel! Wat nou stel? 

Collega-tekstschrijver M. heeft er een vurig betoog over geschreven. Een gratis leestip. Vooral voor ondernemers/opdrachtgevers en workaholics die vakantie maar zozo vinden. Het probleem is dat wij twijfelende freelancers ons veel te druk maken om aannames; stel dat ik een leuke opdrachtgever kwijtraak. Stel dat ik een once in a lifetime klus misloop. Stel dit. Stel dat.

Ik heb nog een ‘stel’. Stel dat er helemaal niks verandert!

Opdrachtgevers hebben een reden om juist met jou te werken. En zolang die reden niet ‘de laagste prijs’ is, hoef je je nergens druk om te maken. Nog los van de kwaliteit van je werk, vinden opdrachtgevers het prettig om juist met jou te werken. Ze weten waar ze aan toe zijn. Voor een opdrachtgever is dat een comfortabele situatie. En voor jou trouwens ook.

Doei!

Laat je opdrachtgevers op tijd weten wanneer je vakantie hebt, stel voor om alvast wat vooruit te werken. Zet een berichtje onder je e-mailhandtekening, zet je afwezigheidsmelder aan. Werk die lijst met vinkjes op tijd af.
Klap dan je laptop dicht.
Zet vervolgens je wifi uit.
En ten slotte jezelf.

Tot over een paar weken.
Doei!

Blog overzicht